Despre Kozaciok

Ansamblul Kozaciok a luat fiinţă la începutul lunii martie a lui 2009 în cadrul Comunităţii ucrainene din Bălcăuţi, ca o dorinţă spontană de a da formă şi fond spiritului ucrainean prezent în sufletul comunităţii. Este firesc ca locul în care te-ai născut să-ţi fie cel mai drag de pe pământ, să vezi multe ţinuturi frumoase, dar ţinutul în care ai copilărit să le întreacă pe toate. O lacrimă să-ţi mângâie genele şi un zâmbet să-ţi lumineze faţa când rosteşti cuvântul ,,acasă”. Pentru noi acest loc poartă numele de Bălcăuţi.

Tineri cu admiraţie şi pasiune pentru cultura şi civilizaţia ucraineană s-au unit, au studiat şi aprofundat toate materialele disponibile despre dansurile şi tradiţiile ucrainene şi s-au pus pe treabă. Ei au vârste cuprinse între 7 şi 25ani. Deşi Petru Şoiman coregraful, instructorul, modelul şi mai ales prietenul lor, a fost cel care i-a initiat în tainele dansurilor tradiţionale ucrainene,meritul succesului de acum le aparţine într-o proporţie covârşitoare tuturor.

Şi nu întâmplător s-a numit Kozaciok”, cuvânt care în limba ucraineană înseamnă luptător. Pentru că toţi membrii ansamblului depun eforturi însemnate să poată menţine obiceiurile frumoasepe care le-au moştenit de la strămoşiilor. Kazacii ucraineni chiar dacă au preluat o parte din obiceiurile şi portul oamenilor din stepă, au fost secole dea rândul‚ „cavaleri” ce au luptat pentru păstrarea credinței ortodoxe și a libertătii poporului ucrainean. Acest spirit de luptă și libertate s-a transmis din generații în generații printre veacuri și se poate simți și la noi în comunitatea noastră ucrainenă.

Acest ansamblu se numește KOZACIOK un diminutiv care trezește în același  timp zâmbetul,   voioșia, dar și ideea de libertate și dârzenie care transcede din timpurile trecute.

Pentru înfiinţarea acestui ansamblu s-au depus eforturi extraordinare din partea persoanelor care îl compun. În ideea de a îmbina și cântecele românești cu cele ucrainene a luat ființă în același timp și grupul vocal MIRSIN. Repertoriul acestuia cuprinde atât cântece ucrainene cât și melodiile consacrate ale folclorului românesc.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei satului Bălcăuți la data de 1 octombrie 2009 a avut loc lansarea oficială a Ansamblului Kozaciok. Repertoriul de dansuri și cântece ucrainene și o scurtă piesă teatrală au umplut sala, iar cei peste 300 de spectatori au rămas plăcut surprinși de evoluția copiilor comunității lor.